10 maddeyle SKDM!

10 maddeyle SKDM!
AB Sınırda Karbon Düzenlemesi ile Bizi Neler Bekliyor?
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın temel amacı sera gazı salınımlarını en aza indirebilmek. Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), yani Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM), bu amaç için geliştirilen araçlardan biridir.
SKMD, 1 Ekim 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Kapsamda, devletlerle şirketlere sürdürülebilir uygulamalar yapmaları için birtakım teşvikler ve yaptırımlar uygulanacak.
Bu düzenlemeyle AB ülkelerine ihracat yapan ülkelerdeki firmaları zorlu bir süreç bekliyor. Biz de SKDM’nin önemli detaylarını 10 maddede anlattık.
- Avrupa Emisyon Ticaret Sistemi (ETS), Avrupa’daki şirketlere sera gazı salınımlarını belirli bir düzeyde tutmaları gerektiği konusunda yaptırımlar uygulamaktadır. AB şirketleri ise buna karşı olarak ihtiyaçları olan ürünleri yurtdışından sağlamaktadır. Bu durum küresel boyutta sera gazı salınımlarını azaltmadığı için de SKDM’ye gerek duyulmuştur.
- SKDM; AB sınırları içindeki ticari malların üretimi sırasında açığa çıkan karbon maliyetleriyle AB ülkelerince ithal edilen malların, karbon maliyetlerini eşitlemek için uygulanacak düzenleyici bir sistemdir.
- SKDM öncelikli olarak yüksek karbon kaçağı riski olan sektörler için geçerli olacaktır. Bu sektörler: Çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik.
- Belirtilen sektörlerden AB’ye ihraç edilen ürünlerin kapsam 1 ve kapsam 2’deki gömülü emisyon miktarlarının hesaplanarak raporlanması gerekecektir. Bu raporlar, AB tarafından denetlenecektir.
Yazımızın devamına 2023'te Sürdürülebilirlik başlıklı özel sayı bültenimizden ulaşabilirsiniz.