Sürdürülebilir Olmak!

Sürdürülebilir Olmak!
Her şeyden önce “Sürdürülebilirlik ne demek?” iyi anlamak gerekir. Sürdürülebilirlik kavramı basit gibi düşünülse de aslında karmaşık bir olgudur. Eğer iyi anlaşılıp benimsenmez ise atılan adımlar sadece kâğıt üzerinde kalabilir.
Peki, sürdürülebilirlik nedir?
Sözlük tanımı aynı düzeyde veya biçimde devam edebilme durumu olan sürdürülebilirlik, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden günümüz ihtiyaçlarını giderebilmek olarak açıklanmaktadır. Bu tanım da aslında tam olarak yeterli değildir. Çünkü insani ihtiyaçlar gezegenimizdeki canlı ve cansız varlıklara bağlıdır, bu yüzden tanımı, insanın dışındaki canlı ve cansız varlıkların geleceğini merkeze alarak yapmak gerekir.
Sürdürülebilirlik denildiğinde üç temel kavram karşımıza çıkar: Ekoloji, sosyoloji ve ekonomi. Ekoloji ve ekonomi kavramlarını ele alalım. Kelime kökenlerine bakıldığında ikisi de eski Yunancadaki oikos (ev) sözcüğünden gelir. Biri ev (çevre) bilimi diğeri de ev yönetimidir. Kendi evinizi düşünün. Evinizin yönetimini sağlarken yaşam alanınıza zarar vermemeye ya da zararı en az tutmaya çalışırsınız. Dünyanın da hepimizin evi olduğunu düşünürsek üzerinde yaşarken ekonomik çıkarlarımızı ona en az zarar verecek şekilde (Aslında hiç zarar vermeyecek şekilde!) yürütmemiz gerekir.
İşte sürdürülebilirliğin temelinde bu vardır: Evimize zarar vermemek.
Evimize, gezegenimize zarar vermeden yaşamanın yollarından biri de kurumsal sürdürülebilirliği sağlamaktır.
Şirketinizin sürdürülebilir olması için neler yapabilirsiniz?
Misyonunuzun içinde sürdürülebilirlik yer alsın. Böylece şirketinizde sürdürülebilirlik adına sağlam bir temel oluşturabilirsiniz. Şirketiniz için sürdürülebilirliğin neden önemli olduğunu merkeze alın ve bu kapsamda neler yapabileceğinizi net bir şekilde ifade edin.
Ürünlerinizin çevre dostu olmasını sağlayın. Çevre dostu hammaddeleri kullanmayı tercih edin. Sektörünüzden kaynaklı bu mümkün olmasa bile doğaya zararı olabildiğince en az olan geri dönüştürülebilir ya da yeniden kullanılabilir hammaddeleri tercih edebilirsiniz. Sizin ürettikleriniz de doğada biyolojik olarak bozunabilir, geri dönüştürülebilir ya da yeniden kullanılabilir olsun.
Sera gazı salınımlarınızı en aza indirin. Üretiminizin her adımındaki salınımları ayrı ayrı belirleyerek bunu azaltacak çözümler oluşturun.
Enerji ihtiyacınızı yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edin. Elektrik tedariği için ya kendi tesisinize yenilenebilir enerji santrali kurun ya da yenilenebilir kaynaklardan sağladığınızı kanıtlayacak sertifikalar satın alın.
Sürdürülebilirliği sadece sera gazı salınımını azaltmak olarak görmeyin. Gezegenimizin ortalama sıcaklığındaki artışın temel sebebi sera gazı salınımı olsa da önlenmesi gereken tek şey o değildir. Aynı zamanda katı ve sıvı atıkların da zararsız hâle getirilmesi ve miktarlarının olabildiğince en aza indirilmesi gerekmektedir. Doğru atık yönetimi zamanla maddi tasarrufu da sağlayacaktır.
Tüketimlerinizi azaltın. Hiçbir kaynak sınırsız değildir. Şirketinizdeki her birimde, elzem olmayan her tüketimi durdurarak büyük bir değişim yaratabilirsiniz. Gereksiz yanan küçük bir lambayı söndürmek bile büyük bir adımdır.
Çalışanlarınızı sürdürülebilir yaşamaya teşvik edin. Bunun için öncelikle siz yaşam şeklinizi değiştirerek onlara örnek olun. Sadece üretim sürecinin sürdürülebilir olması yeterli gibi görünse de aslında şirkette çalışanların yaşamlarının da sürdürülebilir olması önemlidir. Çalışanlarınız günlerinin çoğu kısmını iş yerlerinde geçirir. Çalışırken geçirdikleri zamanda temel ihtiyaçlarını karşıladıkları ortamı sürdürülebilir şekilde organize edebilirsiniz.
Tüm bunların dışındaki en önemli şey ise, bireysel bakış açınızı ekolojik bakış açısına dönüştürmenizdir. Çünkü bir canlı olarak insanın da yaşamına devam etmesi için ihtiyacı olan şeyler sadece ve sadece; sağlıklı su, sağlıklı habitat ve sağlıklı besinlerdir. Bunlar olmazsa insan da olmaz!
Bunları yapıyorsanız şirketiniz sürdürülebilir olma yolunda büyük bir adım atmış demektir. Sürdürülebilirliğinizi birlikte iş yaptığınız sektörlere sunmak için raporlamasını yapabilirsiniz. Böylece sürdürülebilirliğini kanıtlamış şirketlere yapılan ekonomik desteklerden yararlanabilirsiniz.